fbpx

Den tågede vej – om misbrug og afhængighed i familier

Familieopstilling til bearbejdning af misbrug og afhængighed i familier – både misbrugeren selv, de pårørende og professionelle.

I en eller anden grad er vi alle styret af afhængighed, som er relateret til dopamin, et signalstof som styrer hjernens belønningscenter. Dopamin er afgørende for motivationen bag alle positive handlinger. Det giver os en oplevelse af velvære. Dopamin udløses både i Livets vej er tåget med alkohol i familien og det er svært at finde hjem!besættelse og begejstring, i krig og i kærlighed.

Dopamin er forbundet med oplevelsen af forventning, lyst og succes, som kan være alt fra en udsøgt middag, den næste drink, seksuelle oplevelser, satsning i spil, indtagelse af narkotika og lignende. Det er naturligt for mennesker at søge mod lyst og nydelse. For at opnå dette handler vi på bestemte måder eller indtager forskellige substanser.

Bevæger vi os fra et naturligt forbrug til misbrug, bliver vi afhængige og styres automatisk hen imod den dopaminudløsende situation igen og igen. Vi er som marionetter i trangens vold. Altid mere. Aldrig nok. Måske ikke som en konstant faktor, men i de situationer som udløser begær efter en lystfyldt tilstand.

Misbrug behøver ikke at være i en grad, hvor man drikker sig fra sans og samling, spiller sig fra hus og hjem eller spiser og kaster op flere gange på en dag. Mange mennesker har en tendens til at bruge eksempelvis stimulanser til at balancere eget indre. Man skelner derfor også mellem forbrug, overforbrug og misbrug. Et overforbrug af selv sunde ting kan blive usundt på samme måde som brug af usunde ting ikke behøver at være skadeligt.

To veje – et mål, når man ønsker at arbejde med afhængighed og misbrug

I Familieopstilling anskuer vi afhængighed ud fra to perspektiver. Det familiemæssige perspektiv, der ofte går gennem generationer samt det individuelle eksistentielle perspektiv, som er måden den enkelte forvalter sit liv på og træffer valg herefter. Det er svært helt at adskille de to perspektiver, som oftest er viklet ind i hinanden og på hver sin måde styrer vores handlinger. Samtidig kan de to perspektiver være med til at kortlægge indsatsen samt på hver sin måde bidrage med indsigter og erkendelser omkring misbruget.

Familieopstilling til misbrug og afhængighed

Dette er en temaaften om når misbrug og afhængighed er en del af livshistorien eller livet og når alkohol, mad, arbejde, m.m. er blevet løsningen. Efter et kortere foredrag, hvor vi vil se på de underliggende dynamikker, som skaber mønstre med misbrug og afhængighed, vil alle have mulighed for at få løftet sløret og se lidt dybere ind i årsag og konsekvens fra eget liv.

Aftenen henvender sig både til mennesker, som selv har afhængighed som et mønster, deres pårørende og mennesker, som arbejder professionelt med misbrug og afhængighed.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Dato: Tirsdag den 27. okt. kl.19.00 – 21.30

Sted: Thorvaldsensvej 3, baghuset 1.sal

Pris: Kr. 200 betales ved tilmelding

Vært: Liv Dhanyo Thommesen